Fitch si-a imbunatatit evaluarea riscului de credit in regiune odata cu iesirea statelor din criza financiara din 2008-2009, cand o stopare brusca a fluxurilor de capital a cauzat reducerea investitiilor, in timp ce recesiunea globala a lovit exporturile.
Recuperarea este in pericol din cauza unei incetiniri in zona euro, principala piata pentru bunuri produse in Europa de Est, a afirmat, intr-un interviu pentru Bloomberg, analistul Fitch Charles Seville.
„Ratingurile din regiune se aflau pe un trend de imbunatatire de la inceputul anului trecut pana in trimestrul al treilea din 2011. Acest trend s-ar putea sa nu mai continue”, a spus el.
In ultimul an, Fitch a revizuit in urcare calificativele Estoniei, Romaniei si Letoniei, in timp ce a imbunatatit la stabila perspectiva pentru Ungaria, Serbia si Lituania, iar pe cea Bulgariei la pozitiva, relateaza Mediafax.
Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la „BB+” la „BBB-„, cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.
Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la „BB+”, cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.