Potrivit FMI, acest vot reprezinta o validare solida din partea FMI pentru politica guvernamentala si transmite un semnal important pe plan international.
Scrisoarea de Intentie a fost apreciata in mod unanim, ceea ce este cu atat mai semnificativ din punctul de vedere al Romaniei. Oficialii FMI precizeaza ca, in actualul context intern si international, acest semnal arata soliditatea directiei pe care Guvernul Romaniei o adopta in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala.
Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.
„Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/care-sunt-concluziile-dupa-a-cincea-evaluare-a-delegatiei-fmi-in-romania-76410/ ]au fost atinse si am convenit asupra politicilor[/url] necesare pentru a merge mai departe”, declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
FMI estimeaza o crestere economica de 1,5%, in 2012, in Romania, in pofida performantelor mai scazute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de alta parte, institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana – n.r.) si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB in acest an.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro (3,09 miliarde DST).
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.