FMI afirma ca decizia in privinta masurilor de urmat apartine Guvernului si este de acord ca alegerea Executivului va asigura mentinerea deficitului in limite adecvate in anul 2010.
„Am discutat diferite optiuni referitoare la mixul adecvat de masuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o optiune care ar fi pus accentul pe venituri. Intre masurile discutate s-au numarat majorarea TVA si a taxei unice, dar si o trecere la o impozitare progresiva”, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
„Optiunea guvernului roman se concentreaza mai ales pe renuntarea la ceea ce considera a fi cresteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani”, se precizeaza in comunicatul FMI, citat de Mediafax.
Comunicatul FMI vine dupa ce, directorulul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu la France 2, ca oficialii FMI au propus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari.
„Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 – 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”, a declarat Kahn.
Declaratiile au starnit reactii contradictorii la Bucuresti. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, masuri care ar fi afectat intreaga populatie, si ca nu intelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.