Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
„In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, conform [url=http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/136993-FMI-adopta-noi-reglementari-privind-monitorizarea-economiilor-statelor-membre.html]Agerpres[/url].
Fondul Monetar International (FMI) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-si-a-revizuit-estimarile-privind-cresterea-economiei-mondiale-78662/]si-a revizuit, in scadere[/url], estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2012 si 2013, avertizand ca ar putea sa le revizuiasca din nou daca factorii de decizie din Europa nu actioneaza rapid si decisiv pentru a pune capat crizei datoriilor.
Astfel, FMI estimeaza in prezent ca produsul intern brut (PIB) mondial va creste cu 3,5% in 2012, fata de 3,6% cat estima in luna aprilie, si cu 3,9% in 2013, comparativ cu 4,1% cat prognoza in urma cu trei luni.
Pentru zona euro, FMI si-a mentinut estimarile referitoare la contractie de 0,3% in acest an, urmata de o crestere de 0,7% in 2013, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat prognoza in aprilie.