Potrivit surselor citate, dupa ce FMI, CE si BNR au convenit in luna iulie a anului trecut ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie 2009, bancile nu si-au diminuat expunerile, iar unele dintre acestea chiar au majorat-o, relateaza Mediafax.
De altfel, seful misiunii FMI de evaluare in Romania, Jeffrey Franks, declara in octombrie 2010 ca acordul privind mentinerea expunerilor bancilor in Romania este unul temporar si probabil nu va mai fi necesar intr-un an si jumatate, iar odata cu revenirea economiei, institutiile financiare ar putea chiar sa-si creasca voluntar finantarile.
„La urmatoarea intalnire semestriala vom discuta cu bancile. Mai sunt necesare limite? Este timpul sa ridicam limitele pentru ca tara merge bine si bancile isi tin banii in tara? Este nevoie sa ajustam limitele? Vom analiza situatia de la caz la caz la fiecare sase luni. Ma astept ca peste un an si jumatate sa nu mai fie nevoie de acord”, a afirmat atunci oficialul FMI.
Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.