Youssef Boutros-Ghali, ministrul egiptean al Finantelor si totodata primul reprezentant al unui stat cu economie emergenta care ocupa functia de lider al IMFC, a declarat pentru Reuters ca problemele Greciei nu s-au incheiat inca si ca exista indoieli privind capacitatea acestui stat de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana in schimbul pachetului de ajutor extern de 110 miliarde euro, potrivit Mediafax.
„Nu s-au terminat problemele. Masurile care le-au fost cerute sunt destul de dure. Exista in unele zone dubii daca vor reusi sa continue sa implementeze astfel de masuri”, a afirmat oficialul FMI.
Totodata, el a aratat ca Fondul ar trebui sa stranga bani de la statele membre prin emisiuni de drepturi speciale de tragere (DST), unitatea monetara utilizata de FMI, si nu prin imprumuturi.
„Daca vor incepe sa includem fonduri puse la dispozitia Europei, atunci FMI nu are resursele adecvate. Trebuie sa marim foarte semnificativ volumul de DST-uri. Dar trebuie totodata sa transferam structura resurselor de la imprumuturi in mare parte la DST-uri in cea mai mare masura”, a continuat oficialul, adaugand ca membrii FMI au purtat deja discutii privind dublarea alocarii de DST-uri.
FMI si-a majorat anul trecut rezervele de DST-uri de aproape zece ori, la 204 miliarde DST-uri (313 miliarde de dolari), prin doua alocari, primele in 30 de ani. China a sugerat ca statele cu economii emergente ar trebui sa cumpere mai multe DST-uri in schimbul cresterii puterii de vot in cadrul FMI.
Ministrii Finantelor si sefii bancilor centrale din statele G20 se vor reuni in acest weekend la Busan, in Coreea de Sud, unde vor purta discutii pregatitoare pentru summit-urile G20 din Toronto, din 26-27 iunie, si din Seul, din noiembrie.
Boutros-Ghali a afirmat ca lucreaza pentru cresterea drepturilor de vot ale tarilor emergente in cadrul FMI, dar ca este improbabil sa se ajunga la un acord pana la summit-ul de la Seul, termen limita informal stabilit de liderii lumii.
DST-urile sunt compuse din cosuri de dolari, euro, yeni si lire sterline, iar sefil IMFC a aratat ca este nevoie de diversificare pe termen lung.
Brazilia a sugerat anterior ca aceste cosuri sa includa realul si yuanul chinezesc.