- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul

26 Sep, 16:44 • Gabriela Andreescu
FMI ne vede cu ochi mai buni! Instituția financiară a revizuit în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2022
Criza economica în Romania se lasă așteptata! FMI a dublat estimatul de creștere al economiei noastre pentru 2022! 4,7% va fi creșterea așteptată pe tot anul

Fondul Monetar Internațional (FMI) a decis să îmbunătățească prognoza de creștere economică a României. De la 2,2% cât estima în primăvară, organismul financiar internațional a revizuit în sus estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an,  până la 4,8%.

FMI privește spre Romania cu optimism: creşterea economică va atinge pragul de 4,8% în 2022

Revizuirea prognozei vine ca urmare a misiunii de evaluare (Consultări pe Articolul IV) efectuată de delegaţia FMI în vara anului curent.

„După o redresare solidă în urma pandemiei, România se confruntă în prezent, ca și alte țări din UE, cu „vânturi frontale” legate de războiul din Ucraina, cu repercusiuni suplimentare din cauza proximității sale. În perioada premergătoare războiului, producția a atins nivelurile anterioare crizei în S1 2021, iar creșterea în S1 2022 a rămas puternică. Impulsionată în principal de șocul prețurilor la energie și de impactul acestuia asupra bunurilor și serviciilor asociate, inflația globală a crescut rapid. Așteptările privind inflația au crescut mai moderat, dar se situează, de asemenea, peste intervalul țintă (1,5-3,5%).”, a transmis FMI într-un comunicat.

În iunie, FMI estima că economia României va crește cu 3,5%-4,5% în 2022 și 2023,după cum afirma Kees Martijn, şef de misiune pentru România.

Te-ar putea interesa și: Nici românii cu creditele legate de IRCC nu scapă de scumpiri! Dobânda va crește la 4,08%, de la 2,65% cât este în prezent

Analiza compehensivă a Fondului Monetar Internațional include atât evoluția pieței muncii, cât și impactul măsurilor luate de statul român pe piața energiei:

„Cu toate acestea, piața forței de muncă rămâne mai puțin tensionată decât nivelurile anterioare pandemiei. Autoritățile au pus în aplicare un plafon al prețurilor la energie și un sistem de subvenții pentru a contribui la atenuarea presiunilor asupra economiei și a persoanelor vulnerabile”, a adaugat instituția în respectivul comunicat.

FMI afirmă că actualele plafoane ale prețurilor la energie ar trebui să fie temporare și a încurajat autoritățile să le elimine treptat, pentru a le înlocui cu măsuri care să vizeze persoanele cele mai vulnerabile.

Citește și: Cum se vede criza de la înălțimea lui Iohannis: „Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm”

FMI a oferit și predicții despre evoluția produsului intern brut. Instituția consideră că creșterea PIB-ului se va tempera la 4,75% în 2022 (comparativ cu 5,9% în 2021), susținută în principal de impulsul cererii interne.

În ceea ce privește evoluția inflației, FMI afișează o prognoză reținută: Organismul financiar internațional estimează că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația la un nivel relativ ridicat până la sfârșitul anului 2023.

FMI este optimist cu privire la creșterea economică a României
FMI este optimist cu privire la creșterea economică a României

Instituția a subliniat necesitatea ca România să continue consolidarea fiscală pe termen mediu pentru a reface rezervele, a proteja sustenabilitatea fiscală și a reduce dezechilibrele externe.

Reacția ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, nu s-a lăsat așteptată. Oficialul român salută decizia Fondului Monetar Internațional de a revizui în creștere prognoza de avans economic a României, pentru anul 2022.

„Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastră. Și iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, consideră Câciu

„Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validãri ale deciziilor de politică fiscal-bugetară și financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză și incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune și urmărim evoluțiile externe, dar asigurarea stabilității economice se face de aici, de la București și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...