- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Dezechilibrele economice ar putea scoate capitalurile din Romania

14 Mar, 13:37 • Redactia DailyBusiness
Adancirea deficitului de cont curent, cresterea preturilor de consum peste limita BNR si neconsolidarea politicilor macroeconomice ar putea determina investitorii sa-si retraga capitalurile din Romania, conform raportului misiunii Fondului Monetar International (FMI).
FMI: Dezechilibrele economice ar putea scoate capitalurile din Romania

Misiunea institutiei financiare internationale a fost prezenta in Romania in perioada 21 februarie – 7 martie si a mai avertizat ca instabilitatea macroeconomica ar putea pune presiuni pe cursul de schimb al bancii centrale, relateaza Mediafax.

Emanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei FMI care a vizitat Romania, a atras atentia ca dezvoltarea economica a fost ajutata anul trecut de o serie de factori care nu se vor repeta, neaparat, si in 2007, motiv bun pentru ca Romania sa inceapa sa recupereze decalajele fata de Uniunea Europeana.

In privinta reformelor structurale intreprinse de Romania, FMI considera „laudabila” privatizarea Bancii Comerciale Romane si aminteste de amanarea vanzarii Casei de Economii si Consemnatiuni.

Studiul observa criticile „frecvente” aduse serviciilor publice, in special in ceea ce priveste sanatatea si educatia. De asemenea, piata muncii ramane rigida, iar reforma sistemului juridic, care a progresat in conformitate cu reglementarile UE, ridica o serie de interbari referitoare implementarea efectiva a schimbarilor in legislatie.

Documentul FMI prevede adancirea deficitului de cont curent datorita „relaxarii cheltuielilor”, a „supraincalzirii economiei” si a politicilor fiscale.

Deficitul de cont curent va atinge 12% din PIB
FMI estimeaza un deficit de cont curent de 12% din PIB pentru anul in curs si cresterea inflatiei peste intervalul de 3%-5% tintit de Banca Nationala Romana. Raportul arata ca majorarile salariale programate pentru acest an contravin obiectivului BNR privind inflatia.

„Recunoasterea solicitarilor legate de Fondul Proprietatea si posibilitatea utilizarii de resurse din Fondul National de Dezvoltare vor contribui la cresterea deficitului”, se arata in concluziile FMI.
In ce priveste deficitul bugetar, acesta ar putea ajunge in acest an la 3,7% din PIB, fata de nivelul anuntat de autoritatile romane, de 2,8% din PIB.

BNR trebuie sa isi revada obiectivele

Banca centrala trebuie sa stabileasca in mod clar inflatia drept obiectiv central si nu rata de schimb, sustine raportul FMI.

BNR are la dispozitie 6 ani pentru a se conforma criteriilor nominale de convergenta tinand cont de Tratatul de la Maastricht, fapt care ar face potrivit si fezabil scenariul intrarii in ERM II (pas premergator adoptarii euro) pana in 2012.

BNR trebuie insa sa administreze procesul real de convergenta, in cadrul caruia fluxurile de capital, veniturile reale si puterea de cumparare se majoreaza constant, se arata in raportul FMI.

Mediul bancar este vulnerabil pe termen mediu

Referitor la mediul bancar, institutia arata ca acesta este bine pozitionat pentru a absorbi eventualele socuri, insa autoritatile romane trebuie sa fie atente la vulnerabilitatile pe termen mediu.

Un alt risc anticipat de FMI este avansul creditarii, care ar putea determina cresterea vulnerabilitatilor pe termen mediu.

5 pasi pentru un standard de viata mai bun

Autoritatile romane trebuie sa intreprinda, in viziunea FMI, cinci pasi pentru a alinia standardul de viata din Romania la cel din UE.

Institutia recomanda anuntarea unui calendar pentru majorarea preturilor pentru gazele naturale, eficientizarea cheltuielior guvernamentale si continuarea privatizarilor.

De asemenea, guvernul roman va trebui sa adopte o strategie pentru piata muncii si sa introduca, din 2008, al doilea pilon pentru pensii.