Negocierile cu FMI si Uniunea Europeana au fost puse in pericol de criticile aduse premierului irlandez Brian Cowen pentru maniera de abordare a crizei, el fiind nevoit luni sa anunte alegeri anticipate, pentru inceputul anului 2011.
„Evident, discutiile noastre sunt tehnice, nu politice. Deciziile finale revin guvernelor, nu tehnicienilor”, a afirmat Lipski la New York.
El a aratat ca negocierile decurg destul de bine, rapid si foarte intens.
Premierul Cowen a respins apelurile pentru demisia sa, afirmand ca interesul national impune sa prezinte, miercuri, un program de austeritate pe termen de patru ani, deja anuntat, esential pentru negocierile cu FMI si UE.
Lipski a refuzat sa comenteze impactul tensiunilor politice asupra perspectivelor programului de sustinere. El a spus ca istoria arata ca lideri cu orientari politice diferite au fost capabili sa colabore in momente de mari incertitudini.
Oficialul Fondului considera, legat de temerile de extindere a problemelor Irlandei in alte state membre ale zonei euro vulnerabile financiar, ca masuri precum infiintarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara vor da incredere investitorilor si vor reduce presiunile asupra guvernelor.
Lipsky considera totodata ca autoritatile britanice sunt pregatite sa faca fata impactului crizei irlandeze asupra bancilor cu expunere in aceasta tara.
Costul datoriilor Portugaliei si Spaniei a continuat sa creasca, marti, subliniind ingrijorarea investitorilor ca aceste tari ar putea avea nevoie de sustinere financiara, dupa Grecia si Irlanda.