„S-a decis in Consiliul Director ca vor exista discutii preliminare in octombrie privind un nou acord cu Romania, astfel incat la inceputul anului viitor sa se stabileasca forma exacta de intelegere”, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, ca discutiile dintre autoritatile romane si oficialii FMI privind incheierea unui nou acord vor incepe in luna octombrie, cand delegatia Fondului se va afla la Bucuresti, urmand sa fie stabilita si forma acestui acord.
Seful diviziei Comisiei Europene pentru Cehia, Romania, Polonia si Slovacia, Laurent Moulin, a declarat, miercuri, ca daca Romania va semna un nou acord cu FMI atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeana.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca in 2011 Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.
Seful statului a spus, miercuri, la RRA, ca „in niciun caz” FMI nu va mai finanta, in viitorul acord, deficitul bugetului de stat al Romaniei, asa cum se intampla in prezent, afirmand ca noul angajament va fi „cel mai probabil un asa numit acord de precautie”.
Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro.
Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.
Romania a primit pana acum transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.