El a spus ca Fondul Monetar International (FMI) nu a impus masurile de reducere a cheltuielilor bugetare anuntate de presedintele Basescu si Guvernul Boc. ”Ei nu ne-au impus nimic. Ne-au cerut doar sa gasim solutiile pentru a reduce deficitul bugetar la 6,8% din PIB”, a afirmat Ionescu.
”Ne-au raspuns la scrisoarea trimisa de noi, prin care le-am cerut sa ne ofere un ragaz sa gasim si alte solutii. Am primit un raspuns pozitiv”, a afirmat presedintele ANEIR.
Mihai Ionescu a declarat ca demersurile pentru gasirea unor solutii alternative la scaderea salariilor si pensiilor au inceput deja si ca spera ca, la sedinta Consiliului Economic si Social, ce va avea loc luni la ora 13.00, sa existe un consens. Din CES fac parte reprezentantii autoritatilor, patronatelor si sindicatelor.
[quote=Mihai Ionescu, presedinte ANEIR]Noi, patronatele si sindicatele, vrem sa vedem daca exista si alte solutii si luni, cu siguranta, vom ajunge la un numitor comun[/quote]
”Nu va pot spune ce alternative exista pentru ca vrem sa vedem care este realitatea bugetara, iar apoi sa fie construit un pachet de masuri concrete, insotite de studii de impact etc.”, a afirmat Ionescu.
Hossu: Reducerile de salarii si pensii sunt neconstitutionale
Declaratiile presedintelui ANEIR vin in contextul in care liderul confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, ca reducerea salariilor si pensiilor este neconstitutionala. Hossu a afirmat ca ”nu pot fi facute reduceri de salarii si pensii prin ordonante de guvern”.
[quote=Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa]Reducerea liniara a salariilor este o masura neconstitutionala[/quote]
”Exista o decizie a Curtii Constitutionale legata de acest lucru de acum un an-un an si jumatate, care prevede clar ca o asemenea decizie nu este valabila”, a afirmat Hossu.
El a precizat ca se teme ca angajatii din sectorul bugetar ar putea fi obligati sa accepte reducerile de salarii. ”Ar putea veni cu solicitari de reduceri de salarii prin formula cu acordul partilor. Asta inseamna ca angajatii ar accepta de buna voie o scadere”, a spus Hossu.
Liderii sindicali s-au intalnit vineri cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si i-au solicitat sa le prezinte datele concrete privind situatia bugetara. ”Nimeni nu stie exact care este situatia, pentru ca nu am vazut adevaratele date. In functie de ce arata situatia bugetara, incercam sa gasim solutii pentru a evita scaderea salariilor si pensiilor”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS.
Sindicatele au avansat drept solutii alternative impunerea unui impozit in functie de venituri si aplicarea unei cote de TVA diferentiata, mai mica pentru produsele de baza si mai mare pentru produsele de lux. Patronatele au anuntat, pe de alta parte, ca sustin reducerile de salarii si de personal din sectorul bugetar insa s-au pronuntat impotriva scaderii pensiilor. Atat sindicatele cat si patronatele au solicitat Guvernului sa ia masuri pentru reducerea evaziunii fiscale care ar putea aduce, anual, la buget, peste 10 mld.euro.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca singura solutie pentru reducerea deficitului bugetar la 6,8% din PIB este scaderea cheltuielilor cu salariile, pensiile si asistenta sociala. ”Alternativa ar fi reducerea salariilor si majorarea taxelor”, a afirmat Basescu.
Seful statului se va intalni miercuri cu Guvernul pentru a afla solutiile gasite de membrii cabinetului pentru a opera reducerile de salarii, pensii si ajutoare sociale. Basescu a afirmat ca, cel mai probabil, Executivul va alege solutia asumarii raspunderii in Parlament pentru aceste decizii, nu inainte de a obtine avizul Consiliului Economic si Social (CES), in sedinta de luni.
FMI asteapta solutiile Bucurestiului
FMI a impus Bucurestiului drept conditie pentru acordarea celei de-a 5-a transe din imprumut, de 850 mil.euro, reducerea deficitului bugetar la 6,8% din PIB in 2010.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca FMI va astepta pana la inceputul lunii iunie scrisoarea de intentie a Guvernului de la Bucuresti si, in functie de analiza masurilor propuse, va decide deblocarea sau nu a transei din imprumut.
”Fondul nu ne impune nimic. Insa trebuie sa decidem foarte repede si foarte clar masurile care vrem sa le luam. FMI este interesat ca statul sa isi reduca cheltuielile si sa echilibreze deficitul bugetar care ar putea ajunge la 9,1 % din PIB”, a declarat Tanasescu.
Cea de-a 5-a transa din imprumutul de la FMI, de 850 mil. euro ar urma sa ajunga in conturile BNR si ar urma sa fie folosita pentru sustinerea stabilitatii monedei nationale.
Seful statului a precizat ca, indiferent daca vom primi sau nu transa, Romania nu a ajuns inca in situatia Greciei insa a avertizat ca am putea ajunge in 2-3 ani.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Daca vom continua asa, mai avem 2 ani pentru a ajunge la ‘performantele’ Greciei[/quote]
”Avem inca timp sa luam masuri ca sa nu ni se intample un lucru rau”, a afirmat presedintele.
El a precizat ca masurile de reforma vor permite Guvernului sa evite contractarea unui nou imprumut extern, pe care l-a evaluat la 30 mld. euro.
Romania a primit pana in prezent, in baza acordului stand by incheiat anul trecut, 12,02 miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE. In total, ar urma sa primeasca 19,95 mld.euro.
„Pana acum, de la FMI, Romania a primit 9,2 mld. euro, de la UE 2,5 mld. euro si de Banca Mondiala 300 mil. euro, in total 12,02 mld. euro. Din acestia, 7,1 mld. euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei nationale iar 4,91 mld. euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului pe anul trecut”, a spus Basescu.