Prognoza FMI este aproape neschimbata fata de cea din septembrie 2006, prin care se estima o crestere economica de 4,9%.
„Riscurile unei franari a cresterii economice mondiale par mai putine acum fata de in urma cu cateva luni. Scaderea pretului titeiului a redus riscurile generate de presiunile inflationiste, desi volatilitatea ridicata a cotatiei petrolului ramane un motiv de ingrijorare”, a declarat Rodrigo de Rato, directorul FMI, citat de Blooomberg.
Pretul petrolului a scazut cu 32% din august 2006, reducandu-si influenta asupra inflatiei. De asemenea, dezechilibrele comertului mondial si ale fluxurilor de investitii s-a redus, reprezentand o amenintare mai mica, potrivit reprezentantilor FMI.
„Mediul economic global arata destul de favorabil si ofera oportunitati pentru toate tarile de a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala care sa le ajute sa continue cresterea economica”, sustine Rato.
China va fi din nou motorul economiei mondiale, cu o crestere economica estimata la peste 10% pentru al cincilea an consecutiv.