„In timp ce unii indicatori pe termen scurt arata in continuare o deteriorare a conditiilor ecoomice, alti indicatori sugereaza ca rata contractiei economice se tempereaza. Potrivit estimarilor din programul convenit cu Romania, economia va scadea in 2009 si va stagna in 2010, in contextul in care cresterea se va relua numai in al doilea trimestru al anului viitor”, a spus Lybek, citat de Mediafax.
FMI anticipeaza o scadere in termeni reali a PIB de 4,1% pentru 2009, dar previzioneaza ca economia isi va reveni in 2011, cand cresterea este estimata la 5%.
Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de perioada similara din 2008 si cu 2,6% comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. In trimestrul patru din 2008, PIB a scazut, in termeni ajustati, cu 3,4% fata de perioada iulie – septembrie, economia intrand astfel in recesiune dupa doua trimestre consecutive de scadere, in termeni ajustati sezonier.
„Conditiile economice in primul trimestru s-au deteriorat si in alte tari. Prin urmare, declinul din Romania trebuie sa fie privit intr-un context mai larg. In al doilea rand, este important de mentionat ca in timpul recesiunilor economice anterioare nu era ceva neobisnuit sa existe o scadere brusca la inceput, in locul unei deteriorari graduale a conditiilor economice. Prin urmare, contractia brusca a activitatii economice nu a fost total neasteptata”, a precizat Lybek.
Acesta a spus ca FMI isi mentine estimarile privind evolutia economiei, dar a mentionat ca institutia va continua sa monitorizeze indicatorii, pentru a evalua daca vor fi necesare schimbari ale cadrului macroeconomic care sta la baza programului, daca se vor inrautati in continuare conditiile economice.
„Orice schimbare, daca va fi necesara, va fi discutata cu Guvernul in timpul misiunii viitoare, programata orientativ pentru iulie – august”, a spus reprezentatul FMI.
Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu Romania, iar finantarea de la Comisia Europeana a primit o zi mai tarziu avizul Consiliului Afacerilor Economice si Financiare. Primele fonduri de la FMI, de 5 miliarde euro, au intrat deja la rezerva BNR.
Prima transa a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, va fi virata cel tarziu la inceputul lunii iulie, iar a doua, de 1 miliard euro, va veni spre finalul anului.