„Daca europenii decid sa faca ceva, cu siguranta ca vom face acelasi lucru”, a afirmat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Autoritatile elene fac exact ceea ce trebuie sa faca pentru limitarea cheltuielilor si indeplinirea conditiilor impuse pentru accesul la pachetul de finantare externa, a mentionat oficialul FMI. Nevoia extinderii termenelor de plata depinde de starea economiei globale, a precizat el.
Randamentele cerute de investitori pentru a imprumuta Greciei sunt, in continuare, cele mai mari din zona euro, desi au scazut de la maximele atinse in luna mai. FMI anticipeaza ca nevoia de creditare a Atenei va creste cu o treime pana in 2014.
„Grecia a imprumutat mult, asa ca sunt probleme legate cu modul de gestionare a datoriilor in contextul scaderii Produsului Intern Brut si a unor perspective de crestere foarte slabe”, a afirmat Domenico Lombardi, fost membru in boardul FMI.
Declaratiile lui Strauss-Kahn urmeaza celor facute de Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit caruia FMI are mecanisme prin care poate prelungi pachetele de finantare si ia in considerare un asemenea scenariu pentru Grecia, desi nimic nu a fost decis inca.
Un purtator de cuvant al Fondului, Simonetta Nardin, a indicat ca institutia financiara internationala nu are planuri concrete sa modifice programul rambursarilor pentru Atena, deoarece sunt sanse mari ca Grecia sa acopere integral necesararul de finantare externa de pe piete.
FMI este constient ca investitorii sunt ingrijorati de programul rambursarilor, a spus Nardin. Daca aceste temeri persista, optiunile Fondului includ prelungirea termenelor de plata, inlocuirea imprumuturilor pe termen scurt cu imprumuturi pe termen lung si convenirea unui nou program cand actualul expira.
Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernator al BCE, apreciaza ca prelungirea termenelor de rambursare pentru Grecia nu reprezinta o restructurare a datoriilor.
FMI, statele Uniunii Europene (UE) si BCE au stabilit in luna mai un pachet de salvare de 110 miliarde de euro pentru Grecia, pe o durata de trei ani. In schimbul acestuia, Atena s-a angajat sa introduca masuri stricte de austeritate.