„Relansarea nu este de ajuns, trebuie sa existe si o revenire in zona locurilor de munca. Cea mai prosta idee ar fi sa credem ca, pentru ca am scapat, dupa ce am ajuns la marginea prapastiei, de marea criza care ar fi putut avea loc acum un an – un an si jumatate, acum suntem in siguranta. Nu suntem inca in siguranta”, avertizeaza seful FMI.
Economistul sef al Fondului, Olivier Blanchard, a avertizat saptamana trecuta ca somajul ridicat din Statele Unite, Europa si alte regiuni ale lumii afectate de acest fenomen va persista in urmatoarele luni, potrivit Mediafax.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a aratat ca guvernele ar putea fi nevoite sa extinda sau sa majoreze programele de sustinere a economiei, din moment ce cresterea se dovedeste a fi mai slaba decat s-a estimat.
Revenirea economica „vine, dar nu asa de repede sau asa de puternic precum ne asteptam, dar este inca o revenire, chiar daca este afectata de unele incertitudini. Trebuie sa ne dam seama nu numai cum sa sprijinim cresterea economica, dar si cum sa o sustinem intr-un mod care sa conduca la crearea milioanelor de locuri de munca de care avem nevoie”, a mai declarat Strauss-Kahn.
FMI va prezenta in octombrie urmatoarea prognoza privind cresterea economica globala. Cresterea este puternica in majoritatea tarilor din Asia, dar si in unele state din America Latina, in timp ce Africa isi revine mai repede decat se estima, a mai aratat seful FMI.
Pe de alta parte, situatia este incerta in Statele Unite, iar Europa risca cel mai mult sa treaca printr-o revenire economica „lenesa”. Astfel, din cauza unei legaturi slabe intre economia europeana si piata fortei de munca, o crestere economica de circa 2% ar putea fi insuficienta pentru a genera locuri de munca.