In 2009, economia Europei Centrale si de Est s-a contractat cu 4,3%, procent ce depaseste avansul economic de 3,1% din anul precedent.
Pentru Romania, FMI anticipeaza o crestere de 1,3% in 2010.
Fondul a crescut estimarile privind economia mondiala atat pentru 2010 cat si pentru 2011, de la 3,1% la 3,9%, respectiv de la 4,2% la 4,3% pentru anul urmator, potrivit datelor revizuite ale Prognozei Economice Mondiale pentru 2010.
Recuperarea economiei mondiale a inceput mai puternic decat se anticipa, insa se deruleaza la viteze diferite, in functie de regiune. Economiile avansate vor inregistra o crestere lenta, comparativ cu standardele din anii precedenti, in timp ce in multe state cu economii emergente PIB va creste, sustinut in mare parte de cererea interna.
Pentru Uniunea Europeana, FMI se asteapta la un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1% in 2010, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat estima in 2009. In anul urmator, economia blocului comunitar ar putea inregistra o crestere de 1,9%, comparativ cu asteptarile anterioare de 1,8%.
Cresterea zonei euro a fost imbunatatita la 1% in 2010, de la 0,3%, si la 1,6% pentru 2011, de la 1,3%.
Pentru Statele Unite, FMI estimeaza un avans al activitatii economice de 2,7%, peste prognoza anterioara de 1,5%. Pentru anul urmator, institutia a inrautatit prognoza, de la 2,8% la 2,4%.
FMI a operat o imbunatatire substantiala pentru 2010 si in cazul Germaniei, la 1,5%, de la 0,3%, in timp ce pentru anul 2011 imbunatatirea a fost de 0,4 puncte procentuale, la 1,9%.
Franta va avea o crestere a PIB de 1,4% in 2010, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat se astepta Fondul in raportul precedent, insa pentru anul 2011 prognoza a fost redusa cu 0,1 puncte procentuale, la 1,7%.
Procesul de revenire al economiei mondiale este sustinut de masurile extraordinare de sprijin implementate de guverne. Aceste programe trebuie sa faciliteze o reechilibrare a cererii mondiale si sa fie mentinute in tarile unde recuperarea nu este de durata, noteaza specialistii Fondului.
Pietele financiare si-au revenit mai rapid decat se anticipa, potrivit raportului, insa situatia va ramane mai dificila decat inainte de criza.
Activitatile de creditare se vor mentine la un nivel redus, din cauza nevoii de refacere a capitalului si a pericolului unor noi reevaluari in scadere a activelor din domeniu, mai ales cele asociate cu proprietati imobiliare.
Revenirea increderii si reducerea incertitudinilor ar putea sustine consolidarea perceptiei pietelor financiare si cresterea peste asteptari a fluxurilor de capital, comertului si cererii. Noile initiative din SUA privind reducerea somajului ar putea ajuta, de asemenea, activitatea economiei americane si a celei mondiale..
Un impact economic negativ ar putea avea incheierea prematura si lipsita de coerenta a programelor de sprijin derulate de autoritati, in timp ce dificultatile din sistemul financiar si pietele imobiliare, sau somajul in crestere din statele cu economii avansate, ar putea tempera cheltuielile de consum.
Totodata, temerile privind inrautatirea situatiei financiare a statelor ar putea tulbura pietele financiare si ar putea creste costurile creditarii pentru companii si populatie, in timp ce avansul preturilor materiilor prime poate incetini recuperarea economiilor avansate.