FMI indeamna, totodata, la imbunatatirea coordonarii politicilor la nivelul Uniunii Europene pentru sprijinirea reformelor,relateaza Mediafax.
„In urma crizei, favorizarea cresterii este esentiala pentru a preveni ca somajul sa devina o problema pe termen lung si pentru a facilita revenirea la sustenabilitate fiscala. Nu sunt scuze pentru productivitatea redusa a fortei de munca, o problema caracteristica in special Europei de Sud, dar si o provocare tot mai mare oriunde in alta parte”, mentioneaza FMI.
Raportul Fondului vine in conditiile in care zona euro incearca sa previna intensificarea unei crize a datoriilor. Irlanda negociaza, in prezent, cu Uniunea Europeana si FMI conditiile unui program de salvare.
Institutia financiara internationala subliniaza ca decalajul dintre Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al zonei euro si cel al SUA a crescut de la inceputul anului 2008, iar uniunea monetara abia tine pasul cu Japonia, cu toate ca acest stat s-a confruntat cu o recesiune mai severa.
FMI apreciaza ca Europa de Sud trebuie sa se concentreze pe ameliorarea competitivitatii, iar unele state „de baza” din zona euro ar trebui sa promoveze o participare mai mare a fortei de munca si o deschidere mai larga a pietelor serviciilor.