- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Majorarea pensiilor amplifica inflatia si deficitul de cont curent

30 Jun, 01:07 • Redactia DailyBusiness
Fondul Monetar International acuza presiunile inflationiste si amplificarea deficitului de cont curent, ca posibile efecte ale proiectului de lege aprobat joi de Parlamentul Romaniei, in urma caruia pensiile ar putea sa creasca in urmatorii doi ani cu circa 70%.
FMI: Majorarea pensiilor amplifica inflatia si deficitul de cont curent

Parlamentul a votat, joi, modificarea Legii pensiilor, prin care valoarea punctului de pensie va creste de la 31% din salariul mediu brut, in prezent, la 37,5% in anul 2008. Valoarea punctului de pensie ar urma sa urce la 45% in 2009.

Efortul bugetar al statului pentru majorare va fi de peste 6 miliarde lei, in 2008.

Majorarea pensiilor vine pe fondul avertismentelor analistilor si a observatorilor internationali, potrivit carora Romania trebuie sa inaspreasca politicile fiscale pentru a preveni cresterea inflatiei, pe perioada de crestere economica, comenteaza FMI.

„Chiar daca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile fiscale trebuie sa ia in calcul existenta unor limite bugetare si nu ar trebui adoptate fara a analiza mediul macroeconomic”, a declarat, pentru Reuters, Juan Jose Fernandez-Ansola, inaltul responsabil al FMI in regiune.

„Finantarea suplimentara va fi necesara pentru a acoperi majorarea pensiilor si reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Acest lucru va contribui la o largire semnificativa a dezechilibrelor”, a adaugat Fernandez-Ansola.

Ascensiunea importurilor

Importurile cresc intr-un ritm foarte rapid intr-o perioada in care companiile se modernizeaza si romanii incearca sa isi imbunatateasca standardele de viata, dupa decenii de lipsuri din perioada comunismului, afirma Reuters, iar puternica apreciere a leului afecteaza importurile, contribuind la extinderea deficitului extern la peste 10% din produsul intern brut (PIB).

Mesajele de ingrijorare privind impactul majorarii pensiilor sunt impartasite si de specialistii de la agentia de rating Fitch.

„Decizia de majorare a pensiilor, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului si ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor”, a apreciat, joi, agentia de rating Fitch.

„Daca masura de majorare a pensiilor va intra efectiv in vigoare in 2008, fara o contrabalansare a acesteia cu reduceri a altor cheltuieli sau cresteri de impozite, va fi un stimul semnificativ pentru o economie care deja prezinta riscuri de supraincalzire”, a declarat Andrew Colquhoun, analist al agentiei Fitch.

Proteste privind noua lege a pensiilor au venit si din tara, Guvernul fiind acuzat de iresponsabilitate, iar parlamentarii de populism si campanie electorala. O opinie dura a venit din partea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care acuza Executivul de dispret fata de mediul de afaceri.

„AOAR intelege necesitatea cresterii pensiilor, dar apreciaza ca o astfel de masura de impozitare suplimentara a salariilor este una voluntarista, populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

„Actuala guvernare s-a declarat partizana metodelor de stimulare a cresterii afacerilor si a resurselor bugetare printr-o impozitare judicioasa a tuturor activitatilor economice. Inca odata, Guvernul da dovada de dispret fata de mediul de afaceri, promovand masuri fiscale fara o consultare democratica prealabila”, mentioneaza comunicatul.

Oamenii de afaceri mai acuza Guvernul ca masura luata este „comoda, directa si arbitrara, nu are la baza niciun calcul economic”, si va determina „o colectare deosebit de slaba a unor venituri ipotetice si asa insuficiente”.

Supraincalzirea economiei nationale

Multi economisti au avertizat ca Romania, a carei economie a atins in 2006 un ritm de crestere de aproape 8%, se afla foarte aproape de o supraincalzire si risca sa faca fata unor probleme de finantare, in cazul in care deficitul de cont curent nu este redus.

„Pentru 2007, mizam deja pe un deficit de cont curent de aproximativ 13% din PIB”, a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola.

„In cazul in care nu vor reduce cheltuielile sau masurile legate de venituri, nu as fi surprins daca recenta decizie legata de pensii si contributii va duce la o majorare suplimentara a deficitului de cont curent in 2008”, a adaugat oficialul FMI.

„Pana in acest moment, Romania nu a fost confruntata cu probleme legate de finantarea dezechilibrelor proprii, insa exista mereu praguri care, odata depasite, vor pune tara intr-o pozitie dificila. In opinia mea, Romania se indreapta in aceasta directie”, a precizat Ansola.

Vosganian: Nu vor fi dezechilibre macroeconomice

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, respinge acuzele privind impactul neagativ pe care majorarea pensiilor il va avea asupra economiei. El considera ca masura de crestere a pensiilor nu va produce dezechilibre economice si nici nu va impune transferul unor sume de la investitii la consum. Ministrul s-a aratat contrariat de faptul ca majorarea pensiilor, sustinuta initial de toata lumea, a devenit, dupa aprobare, o masura controversata.

„Un sfert din suma de doua miliarde de euro necesara pentru majorarea pensiilor va fi obtinut prin aducerea in campul de impozitare a anumitor venituri, restul sumei provenind din cresterea economica si a numarului de salariati”, a declarat ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

Faptul ca majorarea pensiilor nu va afecta economia este sustinut cu tarie si de politicieni. De altfel, mai multe partide si-au asumat public paternitatea legii.

PNL, PD si PSD isi aroga, fiecare, meritele pentru legea pensiilor, PNL sustinand ca Guvernul Tariceanu a creat premisele financiare pentru lege, PSD – ca a militat pentru pensionari, iar PD a amintit ca majorarea punctului de pensie se afla in graficul Aliantei DA.

Contributia la pensii, din toate veniturile impozabile

Majorarea pensiilor va costa peste doua miliarde de euro. Bani pe care guvernul ii va aduna din impozitarea salariilor.

Noua lege a pensiilor prevede ca persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% din venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii.

Legea modificata, joi, in Parlament, prevede ca baza de impozitare a contributiei datorata de contribuabilii persoane fizice la sistemul de pensii, de 9,5%, va fi formata din venitul brut lunar.
In prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut intr-o luna. In cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.

Noul act normativ elimina acest plafon de cinci salarii si introduce termenul de venit brut ca baza de impozitare. „Vor fi incluse toate veniturile de natura salariala si asimilate salariilor”, a declarat fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor.

Conform noilor reglementari, persoanele fizice vor plati contributia de pensii si la alte venituri obtinute intr-o luna din alte surse.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...