Potrivit surselor, Romania a indeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an si nu va cere nicio derogare in board-ul FMI.
Totodata, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intentie la acord, care include noile tinte si masurile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare, informeaza Mediafax.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a spus ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea „satisfacatoare” a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.