„La sfarsitul lunii iunie, expunerea bancilor-mama fata de Romania a fost, in general, mentinuta in raport cu finele lunii martie 2009. Bancile-mama au furnizat un volum suplimentar de capital in anii 2009-2010, iar raportul de adecvare a capitalului inregistrat de subsidiarele acestora s-a mentinut la un nivel superior celui de 10% pe intreaga perioada a programului”, se arata intr-un comunicat comun al al Comisiei Europene (CE) si al Fondului Monetar International (FMI).
Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania si-au reafirmat, in cadrul unei reuniuni desfasurate joi la Bruxelles, sprijinul fata de subsidiarele acestora din Romania, conform Mediafax.
„Aceste angajamente, coroborate cu pachetul multilateral de asistenta financiara, vor sustine Romania in demersul acesteia de consolidare a increderii investitorilor si de revenire a economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila”, se mai spune in comunicat.
Reprezentantii Comisiei Europene si Fondului Monetar International au avut, joi, la Bruxelles o intrevedere cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain avand subsidiare in Romania, la care au mai luat parte si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Europene de Investitii, grupului Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene.
Grupurile care au participat la intalnirea de la Bruxelles sunt Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.
FMI si CE au aratat ca participantii la intalnirea de la Bruxelles au fost de acord ca intarirea pozitiei externe a Romaniei, in contextul stabilizarii economiei mondiale, permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea de pana la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009.
„In acelasi timp, unele banci si-au manifestat intentia de majorare a expunerii fata de Romania in lunile urmatoare, odata cu revigorarea activitatii economice”, se arata in comunicat.
Participantii la reuniune au reiterat importanta accelerarii procesului de absorbtie a fondurilor structurale ale UE si a implicarii mai active a sectorului privat in acest proces.
Totodata, bancile-mama si-au reafirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania pentru a sprijini eforturile sustinute ale autoritatilor nationale si a asigura revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila.
Aceasta a fost cea de-a patra reuniune a Grupului de initiativa in domeniul coordonarii bancare europene pentru Romania, dupa cele organizate in anul 2009 si 2010 la Viena, Bruxelles si Atena.
Participantii la reuniunea de la Bruxelles au fost, de asemenea, informati cu privire la progresul in planul indeplinirii conditiilor de politica economica prevazute in programul multilateral de asistenta financiara.
Reprezentantii autoritatilor romane, cei ai Comisiei Europene si ai FMI vor discuta din nou cu prilejul urmatoarei misiuni de evaluare a programului multilateral de asistenta financiara, din perioada 26 iulie-4 august.