Au fost avansate estimari mergand de la 5 la 20 de miliarde euro, in care ar fi inclus un imprumut al Uniunii Europene. Chiar si asa, ar fi vorba despre unul dintre cele mai mari imprumuturi din istoria FMI, comenteaza AFP.
Intrebat despre ce suma se discuta cu Bucurestiul, un purtator de cuvant al FMI, David Hawley, a declarat la un briefing de presa de la Washington ca nu are de facut niciun comentariu asupra acestui punct.
„O misiune FMI se afla la Bucuresti de miercuri pana in 25 martie. Discutii preliminare despre dificultatile cu care se confrunta Romania in contextul mondial actual au avut loc la Washington saptamana trecuta si au fost fructuoase”, a reamintit Hawley.
„Suntem intr-un dialog strans cu autoritatile romane si Uniunea Europeana pentru a evalua raspunsurile posibile, inclusiv un eventual sprijin tehnic si financiar al FMI”, a adaugat el.
Presa romana, reaminteste AFP, afirma ca una dintre principalele teme de discutie intre Romania si FMI ar fi reducerea deficitului bugetar, care a atins in 2008, an electoral, 5,3% din produsul intern brut (PIB).
Gheorghe Pogea, ministrul roman al Finantelor, a declarat joi ca in 2009, cresterea economica se va situa intre -1% si +1,5%, in timp ce bugetul prevede o crestere de 2,5%, ipoteza de care FMI se indoieste serios, mai scrie AFP.