”Spiritul de cooperare trebuie mentinut. Fara aceasta, relansarea economica este in pericol”, a declarat Strauss-Kahn la finalul reuniunii FMI cu sefii bancilor centrale din lume, ce s-a desfasurat la Shanghai.
In cadrul conferintei, dincolo de masurile concrete de monitorizare a pietelor financiare, expertii FMI si sefii bancilor au discutat despre asa-numitul ”razboi al valutelor”.
Mai multe banci centrale au intervenit recent pentru slabirea cursului monedei lor, in speranta ca isi vor avantaja exporturile.
Subiectul, ce nu a fost trecut oficial pe agenda intalnirii, a fost insa in prim-plan, scrie presa internationala, in conditiile in care efectele acestui razboi se resimt tot mai puternic in pietele externe.
Pericolul unei noi crize
Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, a declarat, in weekend, ca ”razboiul valutelor” ar putea duce la o noua criza economica.
Prezent la un forum economic la Marrakech (sudul Marocului), Almunia a afirmat ca daca se mentine acest razboi, pot aparea „probleme mari”, care sa degenereze in tendinte protectioniste in cazul tarilor afectate, ca urmare a problemelor acestora cu exporturile din tari precum China si alte state, care i-au urmat politica valutara, precum Brazilia si Coreea de Sud.
Comisarul european pentru concurenta a declarat ca ”tarile emergente trebuie sa fie constiente nu numai de noile posibilitati, dar si de responsabilitatile lor”.
Si seful Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a sustinut, intr-un interviu acordat in weekend cotidianului italian La Stampa, pericolele razboiului valutelor.
Trichet s-a aratat ingrijorat de volatilitatea excesiva a valutelor, afirmand ca aceasta afecteaza stabilitatea economica si financiara a statelor.
Trichet a spus ca este foarte important faptul ca autoritatile SUA si-au reafirmat opinia potrivit careia „un dolar puternic este in interesul lor”.
Declaratii din La Stampa vin dupa ce, cu o saptamana in urma, Trichet afirma ca „razboiul valutelor” poate afecta stabilitatea zonei euro.
Trichet a avertizat ca ratele „dezordonate” de schimb valutar pot afecta stabilitatea economica.
„Cotatiile valutare ar trebui sa reflecte fundamentele economice, modificarile dezordonate de curs avand implicatii negative asupra stabilitatii economice si financiare”, a mai spus presedintele Bancii Centrale Europene.