„Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni”, a spus de Vrijer.
“Este mai bine, in general, daca exista o problema specifica, a unui grup specific, pe o perioada de timp specifica, sa ai, mai degraba, subventii directe, decat sa schimbi sistemul fiscal”, a mai adaugat seful delegatiei FMI, potrivit Agerpres.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.
Erik Jan de Vrijer a mai vorbit si despre majorarea pretului gazelor si a afirmat ca “sectorul energetic ar trebui sa fie foarte profitabil si sa fie motorul investitiilor in sanatate, infrastructura etc. Din pacate, in sectorul intreprinderilor de stat nu este asa pentru moment”.
“Este important sa se alinieze preturile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul sa se creasca pretul la consumatorii casnici si pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pana la jumatatea lunii septembrie”, a precizat de Vrijer.
FMI a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Fondul anticipeaza insa un avans real al produsului intern brut (PIB) mult mai consistent in 2013, de 3%