Studiul a fost publicat marti, in aceeasi zi in care Standard&Poor?s a retrogradat ratingurile Greciei si Portugaliei, potrivit Mediafax.
Masura S&P a amplificat presiunile asupra liderilor europeni de a tine sub control criza datoriilor, care a obligat Grecia si Irlanda sa solicite sprijin financiar international.
Retrogradarea ratingurilor unor economii „relativ mari”, precum Grecia, aproape de cel mai redus nivel recomandat pentru investitii a avut impact asupra altor tari din zona euro.
Criza datoriilor din Europa „a fost teatrul unor revizuiri in scadere ale ratingurilor suverane, marind spreadul obligatiunilor suverane si costul asigurarii datoriilor (CDS-uri), dar si presiunile pe pietele de capital”, au constatat autorii raportului, Rabah Arezki si Amadou S.R. Sy.
In studiu se arata ca toate pietele financiare din zona euro au fost sub presiune, chiar daca masurile de revizuire a ratingurilor s-au concentrat pe cateva tari, precum Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia si Spania.
Autoritatile europene au criticat agentiile de evaluare financiara pentru faptul ca au retrogradat ratingurile in perioada crizei, amplificand tensiunile din piata.
Comisia Europeana a anuntat ca pana in septembrie va face propuneri pentru inasprirea legislatiei referitoare la companiile de rating si cresterea concurentei.
Yves Mersch, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat, miercuri, ca „a auzit despre nemultumiri in crestere in Europa”, legate de „masurile surprinzatoare” luate de agentiile de evaluare financiara.
„Am auzit despre temeri tot mai mari referitoare la neintelegerea mediului economic european. Sunt initiative provenite din sectorul privat ca reactie la unele masuri surprinzatoare ale agentiilor de rating”, a spus Mersch, fara sa intre in detalii.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca nu este de acord cu retrogradarea Greciei de catre S&P.
„Avem propria noastra evaluare si nu corespunde cu cea a agentiei”, a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al CE.
El a spus ca guvernele din zona euro sustin evaluarea Comisiei, prin acordarea de ajutor Greciei, iar punctul de vedere al CE este sustinut de BCE si FMI.
Cercetarea efectuata de FMI, prima de acest tip pentru pietele mature, a analizat 71 de anunturi referitoare la modificarea ratingurilor sau a perspectivelor de catre S&P, Moody?s si Fitch in perioada octombrie 2006-aprilie 2010.
Autorii au analizat impactul acestor masuri asupra costului asigurarii datoriilor dar si a pietelor de capital.
Tarile din zona euro incluse in studiu sunt Austria, Belgia, Franta, Irlanda, Italia, Germania, Grecia, Olanda si Spania.
„Imediat dupa retrogradarea unor tari, autoritatile trebuie sa actioneze pentru eliminarea temerilor din piata si sa aiba pregatit un plan de prevenire a instabilitatii in sectorul bancar, al asigurarilor si cel non-financiar”, se arata in raport.
Autoritatile ar trebui sa vada daca este potrivit sa foloseasca aceste ratinguri in reglementarile financiare, potrivit autorilor, intre care se numara si Bertrand Candelon, de la University of Maastricht.
Spre exemplu, BCE are reguli privind calitatea obligatiunilor suverane pe care bancile le pot folosi drept garantii pentru finantare.
Retrogradarea ratingurilor majoreaza si costul asigurarii contractelor CDS.
S&P a retrogradat ratingul Portugaliei pentru a doua oara intr-o saptamana, la „BBB-„, cel mai redus nivel recomandat pentru investitii.
Ratingul Greciei, aflat deja la nivelul Junk (nerecomandat pentru investitii), a fost fost revizuit cu doua trepte, la „BB-„.
Agentia considera ca exista riscul ca cele doua tari sa fie nevoite sa restructureze datoriile, dupa obtinerea de ajutor european, iar guvernele creditoare isi vor primi banii inaintea altor creditori.