La nivel global, posibilitatea unei recesiuni severe a scazut, dupa ce masurile fiscale concertate ale guvernelor au sustinut o crestere a apettitului pentru risc si un declin al volatilitatii. Investitorii au inceput sa renunte la activele considerate sigure pentru cele cu grad de risc mai mare, mentioneaza Mediafax.
De asemena, riscul pe pietele emergente a devenit si el mai mic, reflectand recuperarea pretului materiilor prime, reluarea intrarilor de capital si cresterea preturilor activelor. Asigurarea fluxurilor financiare pentru sistemul bancar ramane slaba, au precizat specialistii FMI.
In economia mondiala, conditiile financiare s-au imbunatatit, fata de luna aprilie, cand FMI a publicat ultimul raport privind stabilitatea financiara mondiala.
„Interventiile fara precedent ale autoritatilor au imbunatatit conditiile financiare si au redus riscul unei prabusiri sistemice, iar asteptarile privind recuperarea economica au crescut”, se arata in raport.
Dependenta sectorului financiar de sustinerea masiva a statului a avut ca rezultat un transfer fara precedent al riscului din domeniul privat catre cel public.
Fondul recomanda pregatirea unor strategii, pe termen mediu, pentru reducerea interventiei statului odata cu normalizarea situatiei.
FMI a inrautatit prognoza privind evolutia economiei mondiale in 2009, cu 0,1 puncte, la un declin de 1,4%, dar pentru 2010 a imbunatatit estimarea cu 0,6 puncte, la o crestere de 2,5%, potrivit datelor revizuite privind perspectivele economiei mondiale.