„Executia bugetara a presupus, in Romania, rectificari multiple, ceea ce a permis deficitului sa creasca. Vrem sa evitam ca acest lucru sa se intample in viitor. Cu asistenta internationala, cred ca este posibil, dar Romania trebuie sa adopte o lege de responsabilitate fiscala”, a spus Franks, citat de NewsIn.
El a mentionat dublarea cheltuielilor salariale in ultimii ani si a adaugat ca este nevoie de reformarea sistemului de salarizare.
„Acest lucru nu inseamna neaparat ca salariile vor scadea, dar sistemul in general trebuie imbunatatit. O alta problema o reprezinta faptul ca numarul persoanelor care se pensioneaza este mai mare decat cel al noilor angajati, ceea ce da nastere unor mari presiuni, desi in 2009 fondul de pensii ar putea fi excedentar”, a afirmat Franks.
Reprezentantul FMI a mai spus ca este nevoie de un control mai bun al companiilor publice, deoarece unele dintre ele functioneaza cu datorii foarte mari.
Franks a completat ca, in cadrul memorandumului pentru pachetul de finantare externa, exista si conditii specifice pentru a proteja si chiar spori sustinerea pentru categoriile sociale defavorizate.