„Aceasta nevoie de fonduri a bancilor se suprapune unui necesar mai ridicat de refinantare al statelor, intensificand competitia pentru resurse financiare limitate”, se arata intr-un raport al FMI privind stabilitatea sistemului financiar mondial, potrivit Mediafax.
Bancile din Europa au nevoie de rezerve mai mari de capital pentru a redobandi increderea investitorilor si pentru a reduce riscul unei noi crize financiare, considera analistii Fondului.
Per ansamblu, stabilitatea sistemului financiar mondial s-a imbunatatit in ultimele sase luni, iar principala provocare in urmatoarea perioada va fi finantarea bancilor si statelor, mai ales in statele vulnerabile din zona euro.
Institutiile financiare din SUA si-au constituit rezerve de capital in 2009, dupa o serie de teste de stres derulate de autoritati, in timp ce in Europa bancile trebuie sa atraga „un volum semnificativ de capital” pentru a redobandi accesul pe pietele financiare, noteaza Fondul.
Bancile europene nu vor reusi sa obtina toate fondurile necesare de pe pietele financiare, iar in unele situatii vor trebui folositi bani publici, se arata in raport. De asemenea, institutiile de credit ar putea diminua dividendele, pastrand o parte mai mare din profit.
Datoriile statelor sunt in general ridicate si au o tendinta ascendenta in multe economii avansate. FMI a reluat avertismentul ca SUA si Japonia se confrunta cu o dinamica periculoasa a datoriilor.
In acest an, Japonia si Statele Unite au de rostogolit cele mai mari datorii, ca procent din PIB, dintre economiile avansate, respectiv 56% si 29%.