Strauss-Kahn a afirmat intr-o conferinta de presa ca slabirea spiritului de cooperare, ca efect al crizei financiare, este regretabila, iar ajustarea valorii monedelor trebuie sa faca parte din reechilibrarea economica, relateaza Reuters.
„Aceasta tendinta nu a disparut, doar s-a atenuat, si reprezinta un pericol real. Toata lumea trebuie sa tina cont de faptul ca nu exista o solutie interna pentru criza mondiala”, a avertizat seful FMI.
El a spus ca ii displace notiunea ca se apropie un razboi valutar, intrucat termenul este prea „militar”, dar a recunoscut ca „multi considera moneda proprie drept o arma, ceea ce nu este in favoarea economiei mondiale”.
Zoellick a afirmat la randul sau ca lumea se confrunta cu tensiuni pe piata valutara.
„Tensiunile pot duce la probleme, daca nu sunt tratate corect”, a aratat seful BM.
La reuniunile bianuale ale FMI si Bancii Mondiale de la sfarsitul acestei saptamani, precum si la sedinta de vineri seara a liderilor G7 sunt asteptate discutii intense legate de eforturile de a convinge China sa permita aprecierea monedei, dar si pentru presiuni asupra tarilor emergente, in vederea controlarii fluxurilor de capital.
Strauss-Kahn a mai spus ca sporirea influentei in FMI, solicitata de economii emergente precum China, implica si o responsabilitate mai mare fata de economia mondiala.