„Atat Fondul Monetar International (FMI), cat si Guvernul discuta in momentul de fata pe un scenariu de baza care are in vedere o scadere a economiei cu 8-8,5% in acest an, fata de 4,1%, cat a fost luat in calcul la semnarea acordului”, au afirmat sursele.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca produsul intern brut (PIB) ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare.
Alte surse au declarat, la inceputul lunii iulie, ca FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.
Potrivit acelor surse, FMI nu a putut stabili atunci o cifra exacta deoarece asteaptau anumite date despre evolutia economiei in trimestrul 2.
O delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit in urma cu o saptamana la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul institutiei in mai, discutiile urmand sa fie incheiate luni, 10 august.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondial (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR.