„Un eveniment nefavorabil in alt stat din estul Europei ar putea duce la un efect de contagiune financiara in regiune si principalii indicatori pentru Romania indica vulnerabilitate fata de un asemenea caz. Mai mult, regimul flexibil de curs de schimb este utilizat de speculatori ca o modalitate de crestere a expunerii in statele mai mici din UE, care nu au piete de schimb valutar lichide”, se arata intr-un raport al Moody’s, potrivit Mediafax.
Agentia noteaza ca o depreciere semnificativa a monedei nationale va avea consecinte serioase pentru economie si sistemul bancar, in conditiile in care circa 60% din creditele sectorului privat sunt denominate in valuta.
„Cel mai important, Moody’s presupune ca, daca ar exista un inceput semnificativ al efectului de contagiune, FMI si UE vor accelera si/sau majora fondurile disponibile pentru autoritatile romane, pentru a sprijini balanta de plati si a preveni inrautatirea crizei”, arata analistii agentiei de evaluare financiara.
Bancile-mama ale celor mai mari 9 institutii de credit cu capital strain din Romania au finalizat si semnat, la inceputul lunii august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata locala si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Institutiile respective sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece (Grecia), Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, si detin circa 70% din piata din Romania.
„Totusi, leul ar trebui sa fie sustinut de angajamentul bancilor straine pentru Romania si de rezervele valutare semnificative”, se mentioneaza in raport.
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au crescut in august cu 417 milioane euro, de la 27,32 miliarde euro la 27,74 miliarde euro, nou nivel record, potrivit datelor BNR.