Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in noul raport privind stabilitatea financiara la nivel mondial, ca pierderile generate de criza in intervalul 2007-2010 vor fi de circa 3.400 miliarde de dolari, cu 600 miliarde de dolari mai mici comparativ cu cele prevazute in raportul precedent, din luna aprilie.
FMI a revizuit in scadere pierderile, ca urmare a cresterii valorii instrumentelor financiare.
Institutiile financiare continua sa se confrunte cu 3 provocari majore, respectiv refacerea capitalului, consolidarea profiturilor si rambursarea ajutoarelor de stat.
Situatia bancilor, in privinta capitalului si perspectivelor, s-a imbunatatit semnificativ, dupa raportul FMI din aprilie, dar profiturile obtinute nu vor compensa integral viitoarele revizuiri ale activelor, se mai arata in raport.
Bancile au suficient capital pentru a supravietui, dar se afla sub presiunea de a-si reduce datoriile. In conditiile unui nivel scazut al veniturilor de stat, bancile vor avea nevoie de masuri ferme de consolidare a capitalului si a profiturilor, pentru a sustine creditarea.
Potrivit FMI, incetinirea creditarii catre sectorul privat a continuat in majoritatea economiilor mari, intrucat problemele economice au limitat cererea de finantare, in timp ce capacitatea bancilor a acorda fonduri s-a mentinut limitata.
Din acest motiv, ar putea fi nevoie ca bancile centrale sa contribuie la atenuarea acestor constrangeri.
Riscurile de pe pietele emergente au scazut, ca rezultat al masurilor ferme ale autoritatilor, iar Asia si America Latina au beneficiat cel mai mult de stabilizarea principalelor lor piete.
Totusi, riscurile legate de refinantare si intrarea in incapacitate de plata, in sectorul corporatist, sunt in continuare ridicate. Companiile din tarile emergente trebuie sa refinanteze datorii de 400 miliarde dolari in urmatorii 2 ani, potrivit FMI.
Situatia cea mai dificila este in Europa emergenta, unde veniturile companiilor sunt in scadere puternica din cauza recesiunii, aparand deja mai multe cazuri importante de default.
Transferul riscurilor din sectorul privat in cel public implica riscul unor presiuni de majorare a dobanzilor, pe termen lung, in lipsa sustenabilitatii bugetelor de stat, pe termen mediu.
Potrivit analizelor statistice, majorarea cu un punct procentual a deficitului bugetar, ca procentaj din PIB, conduce la cresterea cu 0,1-0,6 puncte procentuale a dobanzilor pe termen lung.
Riscurile sistemice au scazut, dar problemele sunt semnificative, astfel incat autoritatile trebuie sa se asigure ca nivelul creditarii este suficient pentru a sustine redresarea economica.
De asemenea, guvernele trebuie sa conceapa strategii de renuntare la masurile speciale de sustinere a economiilor, sa administreze riscurile generate de presiunile asupra bugetelor, sa mentina un echilibru intre reglementari si fortele pietei, transmite FMI.
Pe termen mediu, autoritatile trebuie sa reinstaureze disciplina pe piete, sa elimine riscurile legate de institutile financiare de importanta sistemica, sa abordeze o politica macroprudentiala si sa consolideze supravegherea institutiilor financiare cu activitati transfrontaliere, se arata in raportul Fondului.