Revenirea cererii si angajarilor in sectorul privat reprezinta conditii necesare pentru a argumenta renuntarea graduala la masurile exceptionale luate de guverne pentru a sprijini economia, dar momentul lansarii „strategiilor de exit” depinde de conditiile specifice fiecarui stat, a aratat Strauss-Kahn, citat de Mediafax.
„Relansarea economiilor avansate a fost lenta. Trebuie sa fim prudenti, deoarece procesul de redresare este fragil”, a spus seful FMI.
Oficialul a mai afirmat ca relansarea economica incepe numai atunci cand companiile si bancile si-au curatat portofoliile de active, asa cum s-a intamplat in Japonia in urma crizei financiare de la sfarsitul anilor ’90, adaugand ca multe active deteriorate, „toxice”, raman necunoscute publicului si autoritatilor in multe parti ale lumii.
Abordarea datoriilor publice ridicate este de asemenea o prioritate pentru multe guverne, care s-au imprumutat masiv pentru a-si salva economiile, a continuat directorul executiv al FMI.
Cu toate acestea, Strauss-Kahn a subliniat ca renuntarea prea devreme la masurile de sustinere a economiilor poate avea costuri grele, deoarece multe tari au epuizat deja solutiile anticriza agresive si nu mai au instrumente prin care ar putea face fata unei noi runde de recesiune, atat in plan fiscal, cat si pe frontul monetar.
„Ar fi dificil sa se gaseasca noi masuri”, a declarat el.
Cel mai bun indicator pentru a determina cand trebuie demarata strategia de exit intr-o tara este revenirea cererii si angajarilor in sectorul privat, considera oficialul.
„In majoritatea statelor, cresterea economica este inca sustinuta prin masuri guvernamentale. Atata timp cat cererea din sectorul privat nu este suficient de solida pentru a elimina nevoia de interventie a autoritatilor, nu trebuie sa se renunte la sprijinirea economiilor”, a mai spus Strauss-Kahn.
FMI a prognozat in octombrie ca economia globala va creste cu 3,1% in acest an, dupa recesiunea din 2009.