Apetitul investitorilor pentru risc a revenit, recesiunea globala pare sa fi depasit cea mai dificila perioada, iar economiile emergente din Europa, caracterizate de o dependenta severa de capital strain, s-au indepartat de „marginea prapastiei”, a aratat Marek Belka, directorul Departamentului European al FMI.
Insa aceasta situatie nu garanteaza o revenire „fireasca” la nivelurile ridicate de crestere economica inregistrate de aceste tari inaintea crizei, nici convergenta economiilor spre conditiile intalnite in zona mai bogata din vestul continentului, scrie Mediafax.
„La fel ca sperantele decuplarii de la epicentrul crizei, si notiunea ca toate economiile emergente se vor relansa automat, odata cu cele avansate, va fi descurajata. Asigurarea si sprijinirea procesului de revenire economica pe pietele emergente va depinde, in consecinta, de masurile guvernamentale”, a afirmat oficialul FMI.
Romania are in derulare un pachet de finantare externa de circa 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, obtinut in urma incheierii unor acorduri pe nu program de masuri anticriza si reforme coordonat de Fond.