„In prezent, riscul de default in Europa este supraestimat”, a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ.
Fondul sustine ca mai multe tari se afla periculos de aproape de „limita datoriilor”, un prag care ar putea determina pietele financiare sa perceapa un risc de default si sa reactioneze defensiv, prin cresterea dobanzilor pe imprumuturile noi, potrivit celor trei rapoarte pregatite de economistii FMI cu privire la chestiuni fiscale si publicate miercuri in SUA, informeaza Mediafax.
Analistii FMI au studiat situatia financiar-fiscala a 23 de tari cu economii dezvoltate, determinand ca Grecia, Islanda, Italia, Portugalia si Japonia sunt foarte aproape de acea limita a datoriilor, in timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie si Spania se afla deja intr-o zona periculoasa.
Analiza FMI nu anticipeaza ca atingerea acestui prag ar determina implicit o reactie pe piete. Japonia, spre exemplu, se imprumuta la dobanzi foarte reduse, in pofida datoriilor uriase.
Insa situatia Japoniei este deosebita, potrivit economistului FMI Jonathan Ostry, care subliniaza ca cea mai mare parte a datoriilor guvernului nipon este contractata pe plan intern, unde populatia are totodata economii mari.
„Insa au existat avertismente ca acest ciclu nu poate continua pentru totdeauna. Imbatranirea populatiei va diminua economiile”, sustine el.
In pofida avertismentelor privind pericolele legate de datoriile prea mari, economistii FMI au transmis un mesaj diferit pietelor in privinta Greciei, tara care are in derulare un acord de finantare externa de 110 miliarde euro de la Fond si UE.
Potrivit acestora, Grecia si alte tari europene au sanse foarte mici sa ajunga la default, desi analistii financiari sustin ca pachetul de imprumut extern si masurile luate pe plan intern nu fac decat sa amane „ziua judecatii” pentru guvernul elen.