„La nivel de experti am costatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program. Odata ce autoritatile romane vor realiza preconditiile boardul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane euro”, a spus Franks, citat de Mediafax.
„Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca reviziuirea acordului sa fie aprobata de Board, Guvernul trebuie sa plateasca 1,9-2 miliarde de lei din arierate”, a mentionat reprezentantul Fondului.
Acesta a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi „serioase” pentru rezolvarea acestei probleme.
„Daca Romania va mentine actualele masuri si pe parcursul anului viitor nu va fi nevoie de masuri suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB. Cu toate acestea, trebuie sa avem un control ferm asupra cheltuielilor publice”, a spus Franks la conferinta comuna cu CE si Banca Mondiala.
Discutia despre un nou acord cu FMI este prematura acum, a mentionat Jeffrey Franks. „In mod clar este o decizie a guvernului Romaniei (in ceea ce priveste un nou acord – n.r.)”, a spus Franks.
El a precizat ca pentru fundamentarea unei asemenea decizii este bine sa se vada cum evolueaza economia in urmatoarele sase luni. Franks a reiterat ca exista investitori straini care urmaresc indeaproape politicile implementate intr-o tara si predictibilitatea politicilor, iar FMI este privit ca un garant.
„Indepent daca Romania are nevoie de bani, FMI ar putea reprezenta o stampila de aprobare”, a continuat Franks.
El a mai spus ca FMI nu sprijina un anumit Guvern, ci are in vedere doar implementarea politicilor agreate.