Prima misiune a FMI pentru evaluarea acordului cu Romania, condusa de Jeffrey R. Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 29 iulie – 10 august. Misiunea va disemina propriile concluzii la finele perioadei de lucru, relateaza Mediafax.
„Scopul misiunii este pregatirea unui raport care sa evalueze programul economic stabilit cu Romania, sustinut de FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Consiliul Executiv al FMI va discuta acest raport probabil in a doua jumatate a lunii septembrie, dar data finala nu a fost stabilita, si va decide daca prima evaluare poate fi incheiata”, se mentioneaza in comunicat.
A doua transa a imprumutului de la FMI, de 1,718 miliarde drepturi speciale de tragere (aproape 1,9 miliarde euro la cursul de schimb de vineri, 24 iulie) poate fi platita Romaniei cu conditia finalizarii primei evaluari a acordului.
Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii sindicatelor, asociatiilor de afaceri si bancilor. In plus, reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor fi prezenti la unele intalniri ale misiunii FMI.
Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat luni ca o delegatie a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va sosi marti, 28 iulie, la Bucuresti pentru prima evaluare a acordului stand-by, discutiile urmand sa se incheie pe 10 august.
El a afirmat ca vizita face parte din misiunile regulate trimestriale de reevaluare si are ca scop analiza indeplinirii tintelor negociate in acord, progresul care s-a realizat pe partea fiscala, in sistemul public de pensii si in ceea ce priveste monitorizarea companiilor de stat, in sensul de a reduce riscul acumularii de datorii.
In ceea ce priveste criteriile de performanta negociate in acordul de imprumut, reprezentantul FMI a aratat ca acestea ar putea fi modificate daca se va demonstra ca au existat factori externi care vor conduce la neindeplinirea tintelor.
In luna iulie, FMI a trimis in Romania, la cererea autoritatilor romane, doua misiuni de asistenta tehnica, pentru a analiza administrarea finantelor publice si a taxelor. Prima delegatie, care a stat in Bucuresti in primele doua saptamani ale lunii iulie, a analizat situatia administrarii finantelor publice, respectiv procedurile care trebuie urmate pentru un cadru bugetar pe termen mediu, iar cea de-a doua, prezenta in Romania pentru ultimele doua saptamani din iulie, a vizat administrarea taxelor, adica modul in care este implementata legislatia.
Surse oficiale au declarat, in urma cu aproximativ doua saptamani, ca FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.
In primul trimestru, economia s-a contractat cu 6,2% fata de perioada similara a anului trecut.
La negocierea acordului, in luna martie, autoritatile romane si misiunea FMI, condusa de Jeffrey Franks, au convenit criterii de performanta pentru deficitul bugetar si inflatie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 4,1% in acest an.
Tintele privind deficitul bugetar pentru iunie si septembrie sunt de 14,5 miliarde lei la jumatatea anului (2,73% din PIB), respectiv 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB) la finele primelor 9 luni.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) au venit la sfarsitul saptamanii trecute.