„Este adevarat ca atunci cand esti in recesiune exista o multime de idei bine intentionte pentru a avea expansiune fiscala, dar este dificil pentru Romania in contextul actual”, a spus reprezentantul Fondului Monetar Internatyional (FMI), citat de Mediafax.
„In primul rand, Romania a avut deficite bugetare mai mari chiar in anii cand economia crestea foarte rapid. Anul trecut, economia crestea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din produsul intern brut (PIB), care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil”, a adaugat Lybek.
El a mai aratat ca readucerea deficitului bugetar la niveluri sustenabile este importanta pentru credibilitatea tarii, deoarece atunci cand investitorii si agentiile de rating „se uita” la Romania, deficitul sa fie la niveluri sustenabile.
„Ceea ce am incercat sa facem in programul Romaniei cu FMI, UE si instuitutiile financiare a fost sa gasim un balans intre 3 factori, adica readucerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, sa ne asiguram ca deficitul bugetar va putea fi finantat, dar in acelasi timp sa fie evitate costuri foarte drastice, pentru ca ar fi amplifica si accelera recesiunea”, a mai spus reprezentantul FMI.
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei (circa 5,7 mld. euro), memorandumul tehnic indicand tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei (38,8 mld. euro) si a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei (42,5 mld. euro).
Fondul a stabilit criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei (3,4 mld. euro) la jumatatea anului si de 18,6 miliarde lei (4,3 mld. euro) la finele primelor 9 luni.