„Suntem dispusi sa fim flexibili in negocierea tintei (de deficit bugetar – n.r.), deoarece situatia macroeconomica s-a inrautatit, insa momentan nu putem vorbi despre cifre exacte. Trebuie sa stabilim insa o limita pana la care poate ajunge deficitul”, a spus Franks, dupa prima intalnire cu oficialii Ministerului Finantelor, din cadrul primei evaluari a acordului de imprumut, citat de Mediafax.
Oficialul Fondului Monetar International (FMI) a mentionat ca discutiile de la Ministerul Finantelor au vizat modul in care inrautatirea situatiei economiei afecteaza bugetul.
„Deocamdata evaluam prognozele macroeconomice. Suntem abia la inceputul discutiilor”, a mai afirmat oficialul FMI.
Prima discutie dintre reprezentantii Guvernului si cei ai FMI a avut loc miercuri seara, la Palatul Victoria, la intalnire mai fiind prezenti liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL), ca reprezentanti ai coalitiei de guvernare.
Surse participante la discutia de miercuri cu delegatia FMI au declarat ca Guvernul a cerut FMI majorarea deficitului bugetar stabilit pentru 2009 si neimpozitarea profitului reinvestit in conditiile in care scaderea economica va continua, delegatia institutiei financiare avand o atitudine „flexibila” in privinta deficitului, cu conditia ca acesta sa fie mentinut in limite sustenabile.
Potrivit surselor, autoritatile romane iau in calcul o majorare a deficitului bugetar cu trei puncte peste nivelul stabilit pentru 2009, de 4,6% din produsul intern brut (PIB). In acelasi timp, Guvernul doreste sa obtina acordul Fondului pentru cresterea cheltuielilor aferente proiectelor de investitii cu echivalentul a 0,5-1% din PIB.
Nivelul deficitului bugetar reprezinta unul dintre criteriile de performanta din acordul cu FMI. Tintele de deficit bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, sunt de 2,73% din PIB la jumatatea anului si de 3,5% din PIB la finele primelor 9 luni.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe 2 ani, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.