Cele 7 banci care au depus ofertele sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium si Volksbank.
Totodata, Saramet a aratat ca valoarea ofertelor depuse de aceste sapte banci se ridica la aproximativ 450 milioane de euro.
Oficialul FNGCIMM a aratat ca au mai existat discutii cu Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR, care urmeaza sa depuna oferte la o valoarea totala estimata de aproximativ 300-400 milioane de euro.
„Pana la sfarsitul zilei, ne vom apropia de 10-15% sub plafonul maxim de 1 miliard de euro. E posibil sa apara surprize”, a spus Saramet, estimand ca pana la sfarsitul zilei Fondul va primi oferte de la inca 5-6 banci.
El a precizat ca o banca a depus o oferta cu dobanda Robor plus 0%.
„Celelalte oferte se situeaza in jurul valorii maxime de 4% plus Euribor. Bancile au depus oferte in general in limita plafoanelor maxime de dobanda, dar sunt si banci care au oferte cu putin sub marja maxima. Unele au facut oferte doar pe lei, iar altele pe ambele monede”, a precizat presedintele FNIGCIMM.
Oficialul Fondului a aratat ca procesul de achizitie a locuintei prin acest program va dura 10-11 zile, inclusiv cu inregistrarea ipotecii.
Programul va deveni operational din a doua zi dupa semnarea unui ordin comun intre Ministerul de Finante si Ministerul IMM-urilor privind modul de gestionare si de plata, prevazuta pentru 8 iulie.
„Suntem pregatiti ca pe 9 iulie sa incepem analiza dosarelor pe care solicitantii le vor depune la banci”, a adaugat Saramet.
Normele programului „Prima Casa”, initiat de Guvern, au fost publicate joi, 18 iunie, in Monitorul Oficial, iar bancile au avut la dispozitie o saptamana pentru a decide daca accepta conditiile de imprumut stabilite de executiv.
In cazul in care valoarea totala a finantarilor solicitata de banci depaseste plafonul stabilit de Guvern, atunci Fondul va efectua realocari de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, stimuland bancile cu cea mai buna oferta.