Premierul Emil Boc a sosit vineri la sediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, anuntand ca intentioneaza sa verifice modul in care este derulat programul „Prima Casa”, prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoane fizice.
In urma cu 3 saptamani, premierul a cerut Fondului de Garantare a Creditelor sa solutioneze rapid dosarele restante la „Prima Casa”, prin proceduri care sa fie stabilite cu Asociatia Romana a Bancilor, sustinand totodata ca este nevoie „de o mai mare flexibilitate” din partea institutiilor de credit implicate.
Boc i-a spus atunci presedintelui Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Saramet, ca mail-ul sau de la Guvern a fost blocat de numarul mare al plangerilor primite din partea persoanelor care reclama probleme in programul „Prima Casa” si i-a cerut sa stabileasca un calendar clar de proceduri.
Programul prin care statul garanteaza, in anumite conditii, creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de 1 miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an.
Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
In luna septembrie, preturile garsonierelor si apartamentelor cu doua camere s-au apreciat in medie cu 15% fata de perioada dinaintea introducerii programului „Prima Casa”.