- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondul de garantare a pensiilor private, functional de anul viitor

01 Nov, 18:12 • Redactia DailyBusiness
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat, pe 31 octombrie 2011, in Monitorul Oficial, Legea nr. 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Astfel, fondul va deveni functional de anul viitor.
Fondul de garantare a pensiilor private, functional de anul viitor

„Legea va intra in vigoare la 3 zile lucratoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private care detin autorizatie de functionare sunt obligati la plata primelor contributii la fond. Astfel, [b]Fondul va incepe sa functioneze efectiv incepand din prima parte a anului 2012[/b], au spus oficialii CSSPP intr-un comunicat.

Fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III si, totodata, ultima etapa de definitivare a acestui mecanism de siguranta.

Fondul are rolul de a [b]garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private[/b] si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate, oricat de mica ar fi probabilitatea aparitiei unui astfel de scenariu.

Administratorii de fonduri de pensii private, precum si viitorii furnizori de pensii private, in faza de plata, vor acoperi prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale fondului.

Astfel, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private autorizati de CSSPP au obligatia platii contributiei initiale, a contributiei anuale, respectiv a contributiei majorate, dupa caz, la Fondul de garantare, precum si asigurarea platii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare.

Contributia initiala reprezinta echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizarii pentru administrarea de fonduri de pensii private, respectiv autorizarii pentru plata de pensii private, in timp ce calculul sumelor necesare contributiilor anuale se realizeaza prin metode actuariale.

Astfel, se urmareste „asigurarea cresterii calitatii vietii viitorilor pensionari, la un nivel mai apropiat de cel avut in perioada activa”, potrivit arbitrului pensiilor private.

Fondul de garantare este organizat astfel incat constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii facultative sa se faca in mod distinct fata de constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii administrate privat. Resursele financiare ale fondului vor fi si ele investite, insa doar in instrumente ale pietei monetare, depozite, conturi curente, titluri de stat si alte instrumente cu grad scazut de risc.

Infiintarea Fondului de garantare reprezinta inca un pas in directia consolidarii legislatiei primare in domeniu precum si o masura absolut necesara pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in sistemul de pensii private din Romania.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a redus cu 0,13 puncte procentuale, la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/pensiile-private-vor-detine-1-22-din-pib-in-2011-estimare-in-scadere-fata-de-martie-70203/]1,22%, estimarea privind ponderea activelor fondurilor de pensii private in PIB[/url] la finele acestui an, dupa ce in trimestrul al treilea fondurile au avut randamente negative ca urmare a scaderii actiunilor de la bursa.

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 30 septembrie la 6,2 miliarde de lei (5,8 miliarde de lei in cazul fondurilor de pensii private obligatorii – Pilonul II si 0,4 miliarde de lei in cazul fondurilor de pensii facultative – Pilonul III).

Urmărește Daily Business pe Google News