„Anul trecut, platile efectuate catre banci pentru credite pe care IMM-urile nu le-au mai putut sustine au crescut de patru ori. De asemenea, in primele patru luni, platile au crescut de patru ori, iar cererile de plata de sapte ori fata de 2009, in contextul in care numarul si valoarea garantiilor acordate au crescut cu doar 20%”, a spus Saramet, intr-o conferinta organizata de Consiliul pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.
La fel ca si anul trecut, 40-42% din default-uri (incapacitatea IMM-urilor de a-si rambursa creditele) din primele patru luni se datoreaza insolventei, iar firmele din comert, servicii si prelucrarea agricola sunt cele mai afectate.
Reprezentantul FNGCIMM a precizat ca in primele patru luni Fondul a acordat garantii in valoare de 144 milioane de euro, din care 74% au vizat credite de reinnoire ale liniilor de finantare.
„Nu au fost garantii pentru credite noi, deci nu exista dezvoltare (…) Toate aceste cifre arata ca IMM-urile dupa recesiune sunt pe partea finala, incep sa gafaie, ceea ce determina bancile sa restructureze creditele”, a adaugat Saramet.
El a mentionat ca anul trecut Fondul a efectuat plati catre banci in valoare de 18 milioane de euro.
„Platile pe care le vom face in acest an vor duce la reducerea capacitatii fondului, de aceea facem demersuri pentru alta capitalizare, cu bani care nu trebuie sa vina neaparat de la buget, ci si din programe de finantare externe. Am primit deja un aport de capital de 35 milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului am mai avea nevoie de inca 35-40 de milioane de euro”, a adaugat Saramet.
FNGCIMM garanteaza pana la 80% din creditele acordate IMM-urilor, pana la valoarea de 2,5 milioane de euro.