„Diferenta de 155 milioane euro in cazul BCR rezulta din faptul ca Fondul Proprietatea pretinde 4% din actiunile emise de banca, iar statul considera ca trebuie sa plateasca 4% din banii incasati din privatizarea institutiei bancare”, a spus Lulache.
Ea a precizat ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a prezentat saptamana trecuta in Guvern un memorandum referitor la discutiile dintre Fondul Proprietatea si statul roman, prin care FP sustine ca mai are de incasat o suma de aproximativ 155 de milioane de euro din privatizarea BCR.
Pentru a clarifica aceasta situatie, Guvernul va emite in perioada urmatoare un proiect de act normativ cu caracter de lege.
Acest act va trebui sa clarifice normele Legii de infiintare a Fondului Proprietatea referitoare la sumele pe care urmeaza sa le primeasca compania din privatizarea BCR.
Fondul Proprietatea a purtat mai multe discutii cu reprezentantii MEF referitoare la acest subiect, insa pana in prezent nu s-a ajuns la nicio rezolvare.
Lulache a mentionat ca reprezentantii FP vor decide ce pozitie va avea Fondul, dupa ce Guvernul va emite proiectul de act normativ.
BCR face parte din grupul austriac Erste Bank, care a platit in 2006 suma de 3,75 miliarde de euro pentru a prelua 61,88% din actiuni de la statul roman (36,88%).
Erste si-a majorat ulterior participatia la peste 69%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare.
Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.
Statul, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al Fondului.
Numarul actionarilor privati ai FP este de circa 2.000, ceea ce reprezinta 20% din capitalul Fondului, potrivit celor mai recente date.