Oferta publica pentru listarea Fondului Proprietatea ar urma sa fie cea mai mare oferta de acest fel derulata la BVB, valoarea acesteia fiind estimata la minim 800 de milioane de euro, in conditiile in care capitalul social al Fondului a fost evaluat, initial, la circa 4 miliarde de euro.
Cea mai mare oferta publica derulata pana in prezent la Bursa a fost, in 2006, cea a Transelectrica, cu o valoare de 34 de milioane de euro.
Fondul va fi inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca fond inchis de investitii, in categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). In aceasta categorie intra si SIF-urile.
Anterior inregistrarii la CNVM, activele Fondului Proprietatea vor fi evaluate de un evaluator autorizat de CNVM pentru a se analiza corelatia dintre valoarea activelor si capitalul social al fondului, urmand ca, in cazul in care valoarea activelor va fi mai mare decat capitalul social sa se opereze majorarea acestuia, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Guvern.
„Va fi nevoie de aproximativ opt luni, dupa aprobarea proiectului Ordonantei de Urgenta, pentru derularea tuturor procedurilor de listare”, a declarat Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, citat de NewsIn.
Proiectul de ordonanta mai prevede ca statul sa demareze, pana la 31 martie 2007, procedurile de listare la BVB a minim 10% din actiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participatii, fata de 5% cat fusese stabilit initial. Procedurile de admitere la tranzactionare vor fi finalizate cel tarziu la 31 august 2008. Sunt scutite de aceasta obligatie companiile nationale pentru care statul are strategii de privatizare care implica investitori strategici, precum si companiile la care statul nu detine pachetul majoritar de actiuni sau cele care nu indeplinesc conditiile minime de listare.
De asemenea, administrarea fondului va fi asigurata, in prima faza, de Ministerul Finantelor Publice, printr-un Consiliu de Supraveghere, urmand ca licitatia pentru selectarea unui administrator sa fie organizata la doi ani de la intrarea in vigoare a ordonantei.
Fondul Proprietatea a fost infiintat special cu scopul despagubirii fostilor proprietari expropriati de regimul comunist. Acestia vor putea sa schimbe titlurile de despagubire sau titlurile de conversie care le-au fost acordate de catre stat contra numerar, in limita sumei de 200.000 de euro sau pentru actiuni la Fondul Proprietatea. Despagubirile in numerar vor fi finantate din banii atrasi in urma ofertei publice de vanzare realizata de Ministerul Finantelor Publice.