Cele trei companii ramase in cursa dupa prima etapa, cea de preselectie a candidatilor, vor participa pe rand in februarie la intalniri de lucru cu reprezentantii Fondului Proprietatea. La inceputul lunii martie, procesul de selectie va intra in ultima faza, de evaluare a ofertelor finale si angajare a consultantului financiar.
Pentru a fi admise in etapa a doua, companiile intrate in preselectie trebuia sa fie firme recunoscute la nivel international, sa fi avut in ultimii trei ani cel putin trei clienti a caror valoare a activelor detinute ori administrate sa depaseasca 100 milioane euro pe client si sa aiba cifre de afaceri, in 2005 si 2006, de cel putin 50 milioane euro.
Firma castigatoare a celei de-a doua etape a procesului de selectie va oferi servicii Fondului Proprietatea pentru evaluarea societatii de administrare selectate si pentru alte activitati, precum elaborarea politicii de investitii.
Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (circa 4,37 miliarde euro).
La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.
In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la aproape 90 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor.
Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.
Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la BVB si la o bursa internationala, din Londra sau New York.