Valoarea activelor celor trei fonduri mutuale administrate de BT Asset Management a depasit 11,2 milioane de euro (39,6 milioane de lei) comparativ cu un nivel de 5,8 milioane de euro (21,4 milioane de lei) la finele anului trecut.
[quote=Radu Hanga, director general BT Asset Management]Ne-am atins deja tinta pentru acest an, care era dublarea activelor si mentinerea cotei de piata[/quote]
Numarul de investitori a crescut in aceasta perioada de la 512 la peste 1.200.
„Ne-am atins deja tinta pentru acest an, care era dublarea activelor si mentinerea cotei de piata, in conditiile in care pe piata au intrat doi jucatori mari, Bancpost si Raiffeisen Bank”, a declarat pentru DailyBusiness Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. Pentru finele lui octombrie estimam o cota de piata de aproximativ 7%, fata de 6,3% la inceputul anului.
O contributie importanta la cresterea cotei de piata a avut-o si lansarea fondului BT Index la finele lunii septembrie, acesta fiind primul fond mutual de pe piata romaneasca ale carui plasamente urmaresc structura unui indice bursier, in acest caz ROTX. BT index a contribuit cu peste 1 milion de euro la cresterea activelor BT Asset Management, cea mai mare parte a acestei sume reprezentand investitia bancii.
La finele lunii septembrie, BT Asset Management avea o cota de piata de circa 6,8%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
„Factorii care au favorizat aceasta crestere sunt scaderea inflatiei si mentinerea dobanzilor bancare la un nivel scazut, neatractiv pentru investitori, precum si cresterea din ultimele luni a pietei de capital, care au determinat cresterea interesului investitorilor pentru fonduri mutuale”, a spus Hanga.
El considera ca, odata cu dezvoltarea pietei de capital si cresterea volumelor tranzactionate la Bursa, investitorii mici se vor orienta tot mai mult catre fondurile mutuale.
[quote=Radu Hanga, director general BT Asset Management]Clientii societatilor de brokeraj care operau pana acum cu sume mici direct pe Bursa se vor orienta catre fondurile mutuale[/quote]
„O data cu cresterea volumelor, brokerii vor avea tot mai mult de lucru si se vor orienta, in mod normal catre clientii mari, neglijand micii investitori. Din aceasta cauza, clientii societatilor de brokeraj care operau pana acum cu sume mici direct pe Bursa se vor orienta catre fondurile mutuale, deoarece acestea ofera cateva avantaje importante, cum sunt diversificarea portofoliului, lichiditatea ridicata si o administrare conectata la piata”, sustine Hanga.
Majoritatea administratorilor de fonduri mutuale sustin ca piata acestora va creste puternic in urmatorii ani, estimand ca aceasta va depasi 1 miliard de euro pana in 2010, fata de circa 150 de milioane de euro cat este in prezent.
Banca Transilvania a lansat primele doua fonduri mutuale, BT Maxim si BT Clasic, la finele lui septembrie 2005.
BT Maxim este un fond de actiuni, cu plasamente preponderent in actiuni listate la Bursa, in timp ce BT Clasic este un fond diversificat, cu plasamente atat la Bursa cat si pe piata monetara. BT Maxim a inregistrat de la inceputul anului un randament de 15%, in timp ce BT Clasic a avut o crestere a valorii unitatii de fond de 8,3%.
„Sunt unele sume care nu se reflecta deocamdata in active. Avem plasamente importante la Dafora si la Prodplast unde sunt majorari de capital in curs, care vor determina in momentul finalizarii cresteri de activ de peste 5% in cazul BT Maxim si de 2-3% la BT Clasic”, spune Hanga.
BT Asset Management mai administreaza un fond inchis de investitii, BT Invest 1, care avea la finele lunii septembrie active de 1,72 milioane de euro.