Per total, activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au scazut in martie cu 2,3%, pana la 197,7 milioane de euro, fata de luna precedenta, insa au inregistrat o crestere de 4,7 procente in primul trimestru al acestui an fata de sfarsitul anului 2006, arata datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Comparativ cu perioada similara a anului trecut, activele fondurilor de investitii au crescut cu peste 52%.
Dintre fondurile de investitii, cele de obligatiuni au fost singurele care au inregistrat cresteri ale activelor nete in primul trimestru al anului comparativ cu perioada similara a anului trecut, obtinand un plus de 10,3%, pana la valoarea de 20,2 milioane de euro. Fondurile monetare, cele diversificate, dar si cele de actiuni au inregistrat scaderi ale activelor cu procente cuprinse intre 1% pentru cele pe actiuni si 3,8% pentru cele diversificate. Astfel, valoarea activelor fondurilor monetare era, la finalul primului trimestru din 2007, de 37,7 milioane de euro, cea a fondurilor diversificate – de 72,7 milioane de euro, in timp ce activele fondurilor de actiuni au atins valoarea de 68 milioane euro.
Fondurile diversificate si cele de actiuni detineau la sfarsitul lunii martie o cota de peste 70% din FDI, acumuland 136,8 milioane de euro din piata, in timp ce cota fondurilor monetare era de 19%, iar cea a fondurilor de obligatiuni – 10,2%. Fondurile diversificate detineaua o cota de piata de 35,9% la sfarsitul lunii martie, iar cele de actiuni – 34,2 procente.
In industria Organismelor de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM), nivelul subscrierilor in primul trimestru din 2007 a scazut cu 15% fata de perioada similara a anului 2006 – 52,9 milioane euro, in timp ce nivelul rascumpararilor a fost dublu fata de primul trimestru din 2006, de 48,2 milioane euro.
Comparativ cu rata inflatiei, indicele fondurilor mutuale a crescut cu 11,16% in primul trimestru al 2007 comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce evolutia pe ultimiii trei ani indica o apreciere de 66,26%.
In luna martie, activele nete ale fondurilor, pe ansamblul industriei OPCVM, s-au diminuat fata de luna anterioara, fondurile de obligatiuni fiind singura categorie care a inregistrat o crestere, de 7,6%. In primul trimestru din 2007, comparativ cu primul trimestru din 2006, activele acestei categorii au crescut cu 10,3%, cel mai bun performer din categorie fiind FDI Orizont, cu 12,6%.
Fondurile diversificate au obtinut un randament de 11,9% in ultimele 12 luni, de 3,2 ori peste inflatia din aceasta perioada. Cele mai mari cresteri au fost obtinute de FDI Fortuna Clasic, de 23,6 procente.
Pe categoria fondurilor de actiuni, performanta medie la sfarsitul primului trimestru a fost de 22,7%, desi corectiile inregistrate de Bursa de Valori Bucuresti s-au resimtit in mediul de afaceri. Totusi, media pe categorie pe ultimele 12 luni a depasit semnificativ rata inflatiei, FDI Napoca inregistrand o crestere de 28%, iar FDI BT Maxim de 27%.
In clasamentul administratorilor care detin cele mai mari active din industrie, SG Asset Management-BRD ocupa primul loc, cu o cota de piata de 15,4% si o valoare a activelor de 30,7 milioane de euro, urmata de BCR Asset Management – 14,8%, si Raiffeisen Asset, cu o cota de 14,2%.