La finele lunii februarie, erau peste 190.000 de romani in sistem, iar fondurile administrau sume totale de peste 228 milioane de lei (56 mil. euro), potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Cel mai mare randament din ultimul an, de 31,3%, l-a obtinut fondul AZT Vivace administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private. Acesta este urmat de Concordia Moderat (Asirom Concordia), cu un randament de 27,7%, si ING Optim (ING Asigurari de Viata), cu 26,7%.
[img=610][/img]
Urmatoarele locuri sunt ocupate de ING Clasic (ING Asigurari de Viata) – 26,2%, Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen AM) – 24,3%, AZT Moderato (Allianz-Tiriac Pensii Private) – 23,5%, Aviva Pensia mea (Aviva Asigurari de Viata) – 15,2%, OTP Strateg (OTP Garancia Asigurari) – 9,9% si BCR Prudent (BCR Pensii) cu un randament anual de 9,7%.
APAPR a prezentat doar randamentele fondurilor lansate inainte de 2009. La sfarsitul lunii februarie, erau active 13 fonduri de pensii facultative.
In Romania, pensiile private facultative (Pilonul III) au fost lansate in luna mai a anului 2007, cand au inceput sa colecteze primele contributii de la clienti.
Oficialii guvernamentali recomanda romanilor sa economiseasca in sistemul de pensii facultative.
„Principiul contributivitatii trebuie sa guverneze sistemul public de pensii. Cei care vor pensii mai mari au posibilitatea Pilonului III de pensii. Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu le mai poate sustine”, a declarat recent Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, citat de APAPR.
Potrivit legii, la fondurile de pensii private facultative pot contribui atat salariatii, cat si orice alte persoane obtin venituri de natura salariala sau profesionala. Contributiile virate la sistem sunt deductibile fiscal (de la calculul impozitului pe venit) in limita a 400 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
APAPR considera ca nivelul deductibilitatii fiscale pentru pensiile private facultative din Romania trebuie majorat la 1.000 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator pe termen mediu, in urmatorii 2-3 ani, pentru a stimula economisirea privata pentru pensie in Romania si a facilita reducerea presiunilor demografice asupra sistemului public de pensii.