„Problema este ca fondurile de pensii nu au un volum foarte mare de bani pe care sa-i plaseze. Daca avem in vedere ca media lunara este undeva la 20 de milioane de euro, din care 65% poate fi plasat in titluri si se asteapta din martie sa se mearga spre 30 de milioane de euro, vorbim inca de sume mici. Nu vrem sa creem emisiuni nelichide pentru ca atunci pretul de pe piata secundara nu este real si se pot da repere gresite”, a spus Dragoi, la conferinta Mediafax Talks about Private Pensions.
El a aratat ca o emisiune noua de titluri de stat pe o perioada de zece ani presupune un volum minim de 400 milioane lei, echivalentul a 100 de milioane de euro.
„Deocamdata fondurile de pensii prefera sa plaseze cel mai mult pe termen scurt, unde randamentele sunt mai mari, desi orizontul lor de investire este undeva la 30 de ani”, a mai aratat Dragoi.
Potrivit oficialului MFP, la ultima discutie, de saptamana trecuta, cu fondurile de pensii reprezentantii acestora propuneau un volum de plasat pe termen lung de 150 de milioane de lei.
MFP se intalneste trimestrial cu reprezentantii fondurilor de pensii. Pentru moment, MFP intentioneaza sa redeschida o emisiune de titluri pe zece ani care are in momentul de fata o maturitate reala (reziduiala) de sapte ani.
Dragoi a mai precizat ca emisiunile pe termen lung sunt dedicate exclusiv fondurilor de pensii si asiguratorilor, bancile neavand niciun fel de apetit pentru astfel de plasamente.