„Dorim sa precizam insa ca in conditiile prevazute de lege, se poate discuta despre randamente cel mai devreme in iunie 2010, la 2 ani de functionare a fondurilor de pensii. Aceasta perioada este necesara unei acumulari suficiente de capital pentru a putea discuta in termeni corecti despre randamente in sistem”, a spus Oancea.
Crinu Andanut, CEO Allianz-Tiriac Pensii Private, considera ca „industria de pensii private va investi in continuare eficient banii clientilor si va furniza randamente peste nivelul inflatiei, asa cum s-a intamplat si anul trecut”.
O parere asemanatoare are si Simona Ditescu, CEO BCR Administrare Fond de Pensii.
„Atata vreme cat situatia financiara internationala va fi incerta, probabil ca toate fondurile vor investi prudent, cu precadere in instrumente cu risc scazut, obtinand insa randamente peste inflatie, dupa cum s-a observat si in 2008”, a precizat Ditescu.
Cristina Nitescu, CEO Omniasig Pensii, considera ca administratorii de pensii private obligatorii vor continua sa investeasca prudent activele, preponderent in instrumente cu venit fix, pana cand vor exista semne sigure de revenire a pietelor bursiere.
Anamaria Ovedenie, specialist relatii publice in cadrul companiei Prima Pensie Fond de Pensii, se asteapta ca randamentele si tendintele investitiilor sa se localizeze in zona de instrumente cu risc scazut.
In perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, adica intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut, cele 14 fonduri prezente pe Pilonul II au obtinut un randament mediu ponderat de 6,96%, superior nivelului inflatiei din acea perioada, estimat la 4-4,5%.